CONCRETE HOUSE

This new shop house sits on a prominent site in Camden. It is on the end of block and overlooks the Canal to the South. It has lain derelict for years.

The design picks up the lines and levels of the adjacent historic townhouses and turns to addresses the public realm and take advantage a beautiful outlook. In this way, the building both responds to the neighbouring terraced houses and it’s unique setting overlooking the water. It acts like a hinge on this exposed corner site.

To emphasise the idea of turning, the use of large panoramic windows alternating from floor to floor developed. Concrete, cast in situ and pigmented to blend in with the historic buildings, facilitates the big openings and lends a strong sculptural presence.

The building contains a shop at ground level and a residential triplex above.